NLP (NEURO LINGUSTIC PROGRAMMİNG- NOROLOJIK ZİHİN PROGRAMLAMASI )

NLP bir yöntemdir: 
    Her davranışın bir yapısı olduğı görüşüyle yola çıkar. Bu   yapı, öğrenilebilir, değiştirilebilir ve modellenebilir. Hangi davranışların faydalı ve etkili olduğunu anlamak, algılama yeteneklerimize bağlıdır.NLP bir davranış biçimidir:Merak ve macera duyguları tarafından biçimlendirilmiştir. Hayata, az rastlanan bir öğrenme fırsatı olarak bakar. İnsanları etkileyen iletişim  biçimleri ve nelerin öğrenmeye değer olduğu konularında ustalaşmayı amaçlar.NLP bir teknolojidir.
NLP, öğrenen kişinin algılarını ve bilgilerini, bir zamanlar imkansız gibi görünen sonuçlara ulaşmak için organize edebilmesini sağlar.NLP'nin sistematiğini şöyle açıklayabiliriz. Sistem, temelinde iki ana başlıktan oluşur;
                      1. Sistemi anlama
                      2. Sistemi uygulama / uyarlama

       l- Sistemi anlama:
   Bu adını, NLP'nin bakış açısını öğrenme aşamasıdır. Burada NPL'nin varsayımlarını çok iyi özümsemek gerekiyor.  'Sinir' olarak Türkçe'ye çevrilen "Neuro" kelimesi ile anlatılmak istenen, vücudun sadece %2'sini (genellikle 1369 gram civarında) oluşturan beynin ta kendisidir. Bir çoğumuz beynimizi etkin ve bilinçli bir biçimde kullanamıyoruz. Beyin, kapama düğmesi olmayan bir makineye  benzer. Ýnsanların çoğu beyinlerinin esiridir. Sanki                       otobüsün sürücü koltuğuna zincirle bağlanmışlardır ve direksiyon başkasındadır. Beynimize yön vermezsek, ya kontrolden çıkmış bir halde bir yere çarpıp duracak, ya da bizim adımıza kontrolü başkaları ele geçirecektir.
Kendini anlama ve çevreyi algılama:

  Çevremizde olan biteni beş duyumuzla algılayıp yorumluyoruz. Gördüklerinize, duyduklarımıza ve  hissettiklerini ize inanıyoruz. Çevremizde olan   algılayıp yorumlamamız ve bu yorumun bize özgü olması, kişisel zillin haritamızın çerçevesini oluşturur. Bu kişisel harita bizim gerçekliğimizdir, yani bilim anlayışımızdır ya da bilincimizdir. Ancak herkesin zihin haritası farklıdır, bunun için kişilerin zihin haritaları gerçek dünyayı göstermez. Bunu kabul ettiğiniz anda, farklı açılardan bakmayı öğrenirsiniz. Sizin yaşamakta olduğunuz deneyimlerin, dünyayı algılamaya yetmediğini fark edersiniz. Dünyayı ve çevremizi algılamaya devam ettiğimiz sürece, haritalama ve çerçeveleme süreçleri devam eder.

" Yeniden çerçeveleme, olayları yaptığımız faaliyetlerin  bir sonucu olarak görmektir. NLP'nin "Sizin başarısızlık  diye yorumladığınız şey, sadece bir sonuçtan ibarettir" şeklinde anlatılan varsayımı, yeniden çerçevelemenin özetidir. Edison'un yüzlerce denemeden sonra elektriği bulamaması konusunda ne düşündüğünü soranlara; "Başarısızlığa uğramadım. Sadece ampulün bulunmayacağı bir  yol daha keşfettim" demiş. Demek ki, başarısızlığa                       uğradığımızı düşündüğümüzde, moralimizi bozmadan, içinde bulunduğumuz, (durumu, yaptığımız çalışmaların sonucu olarak göreceğiz. Nerede yanlış yaptığımızı araştıracağız. Olaylara farklı gözlükle bakmayı deneyeceğiz. Bu konuda Einstein'in ünlü sözünü hatırlatalım.
"Problemleri, onu ortaya çıkaran seviyede çözemezsiniz.  Bir üst aşamaya geçmelisiniz."

   - Uygulama / Uyarlama:
                      Bu aşama, yapmak istediğimiz şeyleri nasıl yapacağımızı,  nelere ihtiyacımız, olduğunu anlatır. Kendimizle ilgili  olarak bilmemiz gereken dört konu var. Bunları, yolculuğa çıkmadan önce yapacağımız hazırlıklara benzetebiliriz.
                      1. Yapacağımız şeye yeterince inanyıor muyuz?
                      2. Yeterince bilgili miyiz?
                      3. Bu işi yapabilecek becerilere sahip miyiz?
                      4. Kişilik özelliklerimiz nelerdir ve özelliklerinizin geliştirilmeye ihtiyacı var mı?
Bu konularda hazırlıklarınızı kontrol ettikten sonra yolculuk başlayabilir. Buradan sonra stratejilerinizi uygulamak, öğrendiklerinizi amaçlarınıza uyarlamak zamanı gelmiştir. 
      1. Hedeflerini açık olarak belirle: 
         Nereye gideceğinizi bilirseniz , rotanızı daha kolay belirleyebilirsiniz. Bunun için yolculuğa çıkmadan önce                       nereye gitmek istediğinizi belirlemek çok önemlidir. 
      2. Harekete geç: 
         Başlamak bitirmenin yansıdır derler. Bu ilke hayalperestlerle başaranların arasındaki farkı gösterir. Başarılı insanlar bir yerden başlayanlardır.
     3. Attığın adımları kontrol et:
         Bir yolda yürürken, attığınız adımların sonuçları veya gelişmelerini çok iyi izlemek ve analiz etmek zorundasınız. Burada sezgileriniz, gözlemciliğiniz   aldığınız geri bildirimler çok önemlidir. 
     4. Davranışlarında esneklik geliştir:
         Attığınız, adımların sonuçlarını erken görmek, başarısızlık olarak algıladığınız durumdan kurtulmak için taktik değiştirmenizi sağlayacaktır.